Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Η Κωμωδία Της Εβδομάδας - Love And Death (1975)


Στη Ρωσία του 19ου αιώνα, o Boris Grushenko, ένας δειλός διανοούμενος, υποχρεώνεται να στρατολογηθεί μετά την εισβολή του Ναπολέοντα στην πατρίδα του και άθελά του ανακηρύσσεται ήρωας. Ενώ αυτός επιθυμεί όσο τίποτα άλλο την λήξη του πολέμου, η νεαρή και παράτολμη αγαπημένη του Sonja θα τον μπλέξει σε ένα σχέδιο δολοφονίας του Ναπολέοντα!

Πρωταγωνιστούν ο Woody Allen (Boris Grushenko) και η Diane Keaton (Sonja). Στον ρόλο της μητέρας του Boris η Δέσπω Διαμαντίδου.

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Woody Allen.

Love And Death

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Βασίλης Γεωργιάδης


Ο Βασίλης Γεωργιάδης γεννήθηκε στα Δαρδανέλια της Μικράς Ασίας στις 12/8/1921. Με την Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς του και εγκαταστάθηκε στην αρχή στο Ξυλόκαστρο και στη συνέχεια στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αμέσως μετά γράφτηκε στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Σπουδών.

Στις αρχές της δεκαετίας του '50 άρχισε να δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη σε διάφορες ταινίες και λίγο αργότερα ξεκίνησε τα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους που την ολοκλήρωσε δύο χρόνια μετά. Ήταν "Οι άσσοι του γηπέδου" σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη, επηρεασμένη από τον ιταλικό νεορεαλισμό.

Μέχρι το 1960 ασχολήθηκε κυρίως με βουκολικά και κοινωνικά δράματα. Στη συνέχεια και για μια δεκαετία οι ταινίες του σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, και κέρδισαν σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Οι ταινίες του "Τα κόκκινα φανάρια" (1963) και "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" (1965) ήταν υποψήφιες για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ η ταινία του "Κορίτσια στον ήλιο" (1968) κέρδισε υποψηφιότητα για τη Χρυσή Σφαίρα και πολλά διεθνή βραβεία.

Η πρώτη του μεγάλη εμπορική επιτυχία ήταν η ταινία "Οργή" (1962) με 132.102 εισιτήρια, ενώ οι ταινίες "Γάμος αλά Ελληνικά" (1964), "Κορίτσια στον ήλιο" (1968), "Ραντεβού με μια άγνωστη" (1968) και "Ο μπλοφατζής" (1969) κέρδισαν σημαντικά βραβεία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, κυρίως για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών τους.

Σκηνοθέτησε συνολικά 20 ταινίες χωρίς ποτέ ν' ασχοληθεί με το σενάριο. Τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1999.

Το 1972 εγκατέλειψε τον κινηματογράφο και μεταπήδησε στην τηλεόραση. "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", "Γιούγκερμαν", "Συνταγματάρχης Λιάπκιν" και "Οι Πανθέοι" είναι 4 από τις 11 σειρές που σκηνοθέτησε.

Εξέδωσε το τρίτομο "Αλμανάκ της Ελληνικής Οθόνης", μια σημαντική έκδοση για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Έφυγε από τη ζωή στις 30/4/2000. 


Ας δούμε την ταινία "Ραντεβού Με Μια Άγνωστη".

Drama 1

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Το Θέατρο Της Δευτέρας - Ο Φονιάς

Του Μήτσου Ευθυμιάδη

Παίζουν: Αντώνης Αντωνίου, Θέμης Μάνεσης, Ντίνος Λύρας, Χριστίνα Σιμοπούλου.

Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος.

Πρώτη προβολή: 28/1/1991.

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

The Boys From Brazil (1978) - With Greek Subtitles


Ένας ηλικιωμένος κυνηγός ναζί, ο Ezra Lieberman (Laurence Olivier), ανακαλύπτει και προσπαθεί να ματαιώσει τα σχέδια του διαβόητου Dr.Josef Mengele (Gregory Peck) και μια ομάδας ομοϊδεατών του να ιδρύσουν το Δ' Ράιχ.

Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Τάκης Κανελλόπουλος


Ο Τάκης Κανελλόπουλος γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1933 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 1990 από καρδιακή προσβολή. Ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες σκηνοθέτες που έκαναν ταινίες στην Θεσσαλονίκη. Τιμήθηκε στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966 για την ταινία του "Εκδρομή". Στην αντίστοιχη εκδήλωση του 1968, για την ταινία του "Παρένθεση" μοιράστηκε το βραβείο καλύτερης ταινίας με τον Βασίλη Γεωργιάδη για την ταινία του "Κορίτσια Στον Ήλιο".

Φιλμογραφία

Ταινίες μικρού μήκους

Μακεδονικός Γάμος (1960) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ)
Θάσος (1961) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ)
Καστοριά (1969) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ)

Ταινίες μεγάλου μήκους

Ουρανός (1962) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ)
Εκδρομή (1966) (σκηνοθεσία, μοντάζ)
Παρένθεση (1968) (σκηνοθεσία, παραγωγή, μοντάζ)
Η Τελευταία Άνοιξη (1972) (σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή)
Το Χρονικό Μιας Κυριακής (1975) (σκηνοθεσία, σενάριο)
Ρομαντικό Σημείωμα (1978) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ, κοστούμια)
Σόνια (1980) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ)

Ο "Ουρανός", η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου,  συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το σενάριο των Γιώργου Κιτσόπουλου και Τάκη Κανελλόπουλου βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο.


Ας δούμε την "Εκδρομή".

Excursion (1966)

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Η Κωμωδία Της Εβδομάδας - Fantomas (1964) - With Greek Subtitles


Μετά από μία παράτολμη ληστεία κοσμημάτων, ο Επιθεωρητής Juve (Louis de Funès), ο δημοσιογράφος Fandor (Jean Marais) και η κοπέλα του Hélène (Mylène Demongeot) συνεργάζονται για να εντοπίσουν τον διαβόητο Φαντομά.

Fantomas

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Murder On The Orient Express (1974) - With Greek Subtitles


Ταξιδεύοντας με το Orient Express, o Hercule Poirot (Albert Finney) αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο ενός επιχειρηματία.
Ταινία του Sidney Lumet βασισμένη στο μυθιστόρημα της Agatha Christie.
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Lauren Bacall, Martin Balsam, Ingrid Bergman, Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Cassel, Sean Connery, John Gielgud, Wendy Hiller, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave, Richard Widmark, Michael York.

Murde***n The Orient Express

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Το Θέατρο Της Δευτέρας - Το Ημερολόγιο Ενός Τρελού

Του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ

Με τον Κώστα Καρρά

Μετάφραση Κώστας Σταματίου

Σκηνοθεσία Γιώργος Μιχαηλίδης

Πρώτη προβολή 20/7/1981

Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Η Κωμωδία Της Εβδομάδας - What's Up, Doc? (1972) - With Greek Subtitles

4 πανομοιότυπες βαλίτσες που περιέχουν κυβερνητικά έγγραφα, κοσμήματα, προϊστορικές πέτρες και εσώρουχα θα μετατρέψουν το Σαν Φρανσίσκο σε μια αρένα ξέφρενου κυνηγητού.

Σκηνοθετεί ο Peter Bogdanovich.

Πρωταγωνιστούν η Barbra Streisand και ο Ryan O'Neal.



What's Up, Doc?

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Anatomy Of A Murder (1959) - With Greek Subtitles


Ο υπολοχαγός Φρέντερικ Μάνιον συλλαμβάνεται για τη δολοφονία του βιαστή της γυναίκας του, Λώρα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, η Λώρα υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό από το θύμα. Την υπεράσπιση του Μάνιον αναλαμβάνει ο δικηγόρος Πωλ Μπίγκλερ ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει την υπόθεση αν αποδειχθεί ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε προσωρινή νοητική διαταραχή όταν διέπραξε το έγκλημα. Όταν η δίκη αρχίζει, ο εισαγγελέας Κλωντ Ντάνσερ αντικρούει τους ισχυρισμούς του ζεύγους και της υπεράσπισης...

Πρωταγωνιστούν: James Stewart, Lee Remick, Ben Gazzara, George C. Scott.

Σκηνοθεσία: Otto Preminger.

Anatomy Of A Murder - Part 1
Anatomy Of A Murder - Part 2

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

A Tale Of Two Cities (1958) - With Greek Subtitles


Δραματική ταινία του Ralph Thomas βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς.

Πρωταγωνιστούν: Dirk Bogarde, Dorothy Tutin, Cecil Parker.