Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Τάκης Κανελλόπουλος


Ο Τάκης Κανελλόπουλος γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1933 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 1990 από καρδιακή προσβολή. Ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες σκηνοθέτες που έκαναν ταινίες στην Θεσσαλονίκη. Τιμήθηκε στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966 για την ταινία του "Εκδρομή". Στην αντίστοιχη εκδήλωση του 1968, για την ταινία του "Παρένθεση" μοιράστηκε το βραβείο καλύτερης ταινίας με τον Βασίλη Γεωργιάδη για την ταινία του "Κορίτσια Στον Ήλιο".

Φιλμογραφία

Ταινίες μικρού μήκους

Μακεδονικός Γάμος (1960) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ)
Θάσος (1961) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ)
Καστοριά (1969) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ)

Ταινίες μεγάλου μήκους

Ουρανός (1962) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ)
Εκδρομή (1966) (σκηνοθεσία, μοντάζ)
Παρένθεση (1968) (σκηνοθεσία, παραγωγή, μοντάζ)
Η Τελευταία Άνοιξη (1972) (σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή)
Το Χρονικό Μιας Κυριακής (1975) (σκηνοθεσία, σενάριο)
Ρομαντικό Σημείωμα (1978) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ, κοστούμια)
Σόνια (1980) (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ)

Ο "Ουρανός", η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου,  συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το σενάριο των Γιώργου Κιτσόπουλου και Τάκη Κανελλόπουλου βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο.


Ας δούμε την "Εκδρομή".

Excursion (1966)

4 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα,
    αν και δεν ήξερα τίποτα για εκείνον.
    Καλημερούδια Μαργαριταράκι! ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δεις και την ταινία, είναι εξαιρετική. Καλό βράδυ, Πετρούλα μου!!!!

      Διαγραφή
  2. Ένας σπουδαίος κινηματογραφιστής και δημιουργός Μαργαρίτα μου. Δεν έγινε ευρέως γνωστός και θεωρώ εδώ την προσφορά σου να μας παρουσιάσεις την "ΕΚΔΡΟΜΗ" σημαντική βοήθεια για να δούμε την ταινία και γιατί όχι να την παρουσιάσουμε εκτενέστερα.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μόνο δεν έγινε ευρέως γνωστός, αλλά πολλοί εξακολουθούν να μην εκτιμούν την προσφορά του...
      Καλό βράδυ και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο, Γιάννη!!!!

      Διαγραφή